Góry czy morze? Gdzie więcej zapłacimy za jedzenie w restauracjach?

Tatry, Bieszczady, Sudety oraz wybrzeże Morza Bałtyckiego to według danych pochodzących z aplikacji Yanosik najczęściej wybierane kierunki turystyczne w czasie wakacji. W czasach szalejącej inflacji obranie miejsca na wymarzony odpoczynek często dyktują… ceny. Na wysokość wakacyjnych wydatków znacznie wpływa jedzenie “na mieście”. Podpowiadamy, gdzie więcej zapłacimy za posiłki w punktach gastronomicznych: w górach czy nad morzem.

2022 rok upływa nam pod znakiem najwyższej od lat inflacji. Ceny nie rozpieszczają w niemal każdej dziedzinie życia. Drożyzna uderza w portfele Polaków także w czasie letniego odpoczynku. Na finalny koszt wyjazdu wakacyjnego wpływają nie tylko koszty związane z noclegami i transportem, ale także jedzeniem “na mieście”.

Smaki lata

Lody, frytki, kebab, pizza, kotlet schabowy i pierogi to jedne z najczęściej wybieranych posiłków w czasie wakacji, niezależnie od tego czy znajdujemy się nad morzem czy w górach. To właśnie te produkty zostały ujęte w niniejszym badaniu. Smaki regionalne tj. góralski oscypek czy typowy dla polskiego wybrzeża dorsz celowo zostały wyeliminowane z badania, by uniknąć przekłamań w porównaniu cen.  Jak zatem przestawia się rozkład cenowy w restauracjach i punktach gastronomicznych z podziałem na polskie góry oraz morze?

Nadmorska drożyzna?

Jak się okazuje za frytki, pizze i pierogi więcej zapłacimy nad Morzem Batyckim. Cenowa szala na niekorzyść gór przesuwa się natomiast w przypadku lodów, kebaba oraz schabowego – za nie rachunek w południowej części naszego kraju będzie wyższy niż nadmorskich kurortach. Co ciekawe, największą różnicę cenową między tymi dwoma regionami widać w przypadku pizzy. W miejscowościach nadbałtyckich zapłacimy za nią średnio 36,63 zł, natomiast w kurortach górskich średnia cena wynosi 31,50 zł. Najmniejsze różnice cenowe zostały odnotowane w przypadku lodów.

– W ogólnym rozrachunku jedzenie w lokalach gastronomicznych drożej wyniesie nas podczas wakacji nad Morzem Bałtyckim. Sumując wszystkie analizowane w badaniu pozycje w przypadku miejscowości nadmorskich przyjdzie nam zapłacić 125, 22 zł. Za takie same dania i przekąski w górach zapłacimy niemal 122 zł. Różnica to zaledwie kilka złotych – komentuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon. – Niezależnie od tego w jakim regionie spędzamy urlop w finalnej kalkulacji główną zawsze rolę odgrywa… zdrowy rozsądek – dodaje.

Różnice cenowe za poszczególne produkty zostały ujęte w poniższej grafice.

Artur Adamczak
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl