Cukier zdrożał o 100 procent. Inne produkty także mocno do góry

Badanie UCE RESEARCH i Wyższych Szkół Bankowych z września pokazuje jak wysoka jest rzeczywista skala inflacji. Średnio produkty zdrożały o 24 procent a niektóre z nich nawet o 50 czy 100 procent w stosunku do minionego roku.

 

CENY SZYBUJĄ

Najmocniej zdrożał cukier w porównaniu do minionego roku o 100 procent, produkty tłuszczowe o ponad 50 procent – olej o 61 procent, margaryna o 60 procent i masło o ponad 50 procent.

Mocno drożały też produkty sypkie, wspomniany już cukier ale też sól zdrożała o prawie 40 procent, i podobnie makaron, mąka zdrożała o 23 procent i ryż o 20.

Zdrożało także mięso o 38 procent. Najniższe wzrosty dotyczą owoców i warzyw.

INFLACJA

Od miesięcy inflacja w Polsce nieustannie rośnie a kolejne zapowiadane przez rząd narzędzia, które mają ją wyhamować nie przynoszą żadnych rezultatów. Oficjalna inflacja w Polsce zbliża się już do 20 procent. Ekonomiści alarmują, że różne instytucje państwa prowadzą działania, które w rezultacie się znoszą, np NBP podnosi stopy procentowe by raty kredytów drożały i ludzie wydawali mniej pieniędzy a rząd wprowadza wakacje kredytowe, które zmniejszają skutki podnoszenia stóp.

Jan Józefowski
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl