Rogale świętomarcińskie z certyfikatami. 105 wielkopolskich cukierników i piekarzy otrzymało zaświadczenia pozwalające im na wypiek tradycyjnych poznańskich przysmaków.
Dokument wydawany jest na trzy lata. Certyfikat jest potwierdzeniem, że mający go zakład może produkować rogale świętomarcińskie. Muszą one jednak spełniać jasno określone wymagania. Do ich wyrobu należy używać ciasta półfrancuskiego wypełnionego nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Z kolei waga nie powinna przekroczyć 250 gramów.
Przysmaki te są elementem celebrowanych 11 listopada imieniu ulicy św. Marcina.
Przed nami 11 listopada, 100-lecie odzyskania niepodległości, imieniny jednej z głównych ulic w naszym mieście, ale przede wszystkim jedno z najsłodszych świąt w Poznaniu. Tego dnia nie ma co liczyć kalorii, tylko delektować się naszymi świętomarcińskimi rogalami – powiedział wiceprezydent miasta Jędrzej Solarski.
Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają 11 listopada średnio 250 ton rogali, a przez cały rok 500 ton, czyli około 2,5 miliona sztuk.
Od 10 lat tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński jest produktem o chronionej nazwie pochodzenia w Unii Europejskiej. Tym samym trafił na listę regionalnych produktów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.