Sezon na nowalijki właśnie się rozpoczął. Poznaniacy chętnie sięgają po rabarbar, ogórki czy rzodkiewki wystawiane w sklepach i na ryneczkach. Czy ceny letnich przysmaków zaskakują? Okazuje się, że tak i to pozytywnie.
Aplikacja PanPargaon zbiera informacje o paragonach, dzięki czemu łatwo sprawić jak zmieniają się ceny poszczególnych produktów na przestrzeni lat. Wraz z rozpoczynającym się sezonem na nowalijki sprawdzono ceny młodych warzyw. Eksperci porównali medianę cen od 1 do 20 maja 2023, 2024 i 2025 r. dla takich produktów jak: rzodkiewka, rabarbar, koper, szczypiorek, cebula dymka, botwinka, sałata, kalarepa, ogórek.
Niestety okazuje się, że ceny rzodkiewki i rabarbaru wystrzeliły. W ciągu ostatnich dwóch lat to właśnie rzodkiewka podrożała najbardziej. Zanotowano wzrost jej ceny o 20 proc. w porównaniu do dwóch poprzednich lat. Mediana cen w maju 2025 r. osiągnęła poziom 2,99 zł za pęczek. Podobna tendencja widoczna jest w przypadku rabarbaru. Mediana cen za pęczek tego warzywa w dwóch poprzednich latach wynosiła 8,99 zł. W bieżącym roku możemy się spodziewać skoku o 11 proc.
Te produkty są tańsze
Są jednak pozytywne zmiany. Ogórek gruntowy tańszy jest o ok. 31 proc. Jeszcze dwa lata temu
płaciliśmy ok. 12,99 zł, a w bieżącym roku odnotował spadek. Podobnie rabarbar, ponieważ w tym roku cena za kilogram wynosi ok. 8,99 zł. Z kolei kalarepa odnotowała, spadek o 14 proc. W tym roku za to warzywo zapłacimy ok. 2,99 zł/szt. W przypadku sałaty masłowej odnotowano minimalny spadek, który wynosi 1 proc.