Krytykowi na tyle smakowało jedzenie, że chciał tak jak kibice Kolejorza, “zrobić Poznań”. Docenił między innymi czipsy z muchomora i jagodową musztardę. Poznańska restauracja znalazła się wśród najlepszych lokali w Europie.
Wśród najlepszych
Brytyjska gazeta The Guradian przygotowała zestawienie 35 najlepszych restauracji w całej Europie. Wśród nich znalazła się jedna poznańska restauracja. Dziennikarze wyróżnili lokal ze stolicy Wielkopolski jako jedyny w Polsce. Mowa o Concordia Taste. Nowoczesny lokal znajduje się przy ulicy Zwierzynieckiej 3.
Czipsy z muchomora, placek z pasternaku
Podczas wizyty w restauracji krytyk docenił marynowane orzechy, wędzoną zupę ziemniaczaną, a także pigwowe lody z olejem z czarnego bzu. Wyróżnił również majonez truflowy oraz czipsy z muchomora czy musztardę jagodową. Wśród najlepszych dań znalazł się również placek z pasternaku i sos truflowy.
– Ślinka mi cieknie na wspomnienia! Jasna i przestronna przestrzeń o skandynawskim szyku tworzy niezapomnianą konfigurację. Doszły mnie słuchy, że Poznań ma aspiracje do zostania kulinarną stolicą Polski. Idzie to w dobrą stronę. – napisał Ben Aitken.
26. miejsce
Autor recenzji wspomniał również, że miał ochotę “zrobić poznań”, czyli celebrację kibiców Kolejorza, która szczególnie popularna stała się właśnie na Wyspach.
Poznańska Concordia Taste uplasowała się na 26. miejscu w tym zestawieniu. Wśród wyróżnionych restauracji znalazły się również lokale z Chorwacji, Irlandii, Austrii, Hiszpanii, Niemiec, Holandii, Belgii, Portugalii, Danii czy Francji.
Czytaj także: Poznański przysmak doceniony. Gzik wśród najlepszych na świecie