Na placu Kolegiackim w weekend 11 i 12 czerwca można spróbować niemieckich potraw, win i wziąć udział w warsztatach kulinarnych.
Drugi weekend czerwca na placu Kolegiackim to świetna okazja dla mieszkańców, by poznać niemiecką kuchnię. W programie przewidziano specjalne warsztaty kulinarne autorki bloga i laureatki wielu konkursów gastronomicznych – Mai Skorupskiej. O godzinie 14:00 każdy uczestnik będzie mógł wziąć w nich udział. Natomiast o 16:00 rozpocznie się druga część – „Kartoffelsalat czy poznański gzik – różnice i podobieństwa kuchni polskiej i niemieckiej”.
O 17:00 miłośnicy win będą mogli degustować nimieckie trunki w warsztatach „Różne oblicza Króla Rieslinga”. W sobotę poprowadził je Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu „Ferment”, natomiast w niedzielę zrobi to Jakub Małecki, sommelier, miłośnik rieslinga. Degustacja odbędzie się w restauracji „Republika Róż”.
Na pl. Kolegiackim można również skorzystać z interaktywnych stoisk, które pozwalają uczestnikom wycisnąć świeży sok czy wybrać się do Niemiec w wirtualną wycieczkę. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest darmowy. Targ niemieckich smaków można odwiedzać do niedzieli do godziny 20:00.