Z wielkim smutkiem środowisko gastronomiczne w Poznaniu przyjęło wiadomość o śmierci Sergiusza Hieronimczaka — szefa kuchni i osoby zaangażowanej w lokalną scenę kulinarną.
Sergiusz Hieronimczak ostatnio pełnił funkcję szefa kuchni w restauracji Nifty No. 20 w hotelu Puro w Poznaniu. Wcześniej pracował m.in. w restauracji Zagroda Bamberska oraz Holiday Park & Resort.
Jego kulinarne wykształcenie sięga Londynu. Zdobył kwalifikacje w Westminster Kingsway College. Przez ponad dekadę rozwijał karierę w restauracjach londyńskich, m.in. w hotelach takich jak Mandarin Oriental czy Wyndham Grand na Chelsea Harbour.
Hieronimczak był również szerzej znany jako finalista 5. edycji programu Top Chef Polska. Osobiście łączył swoją pasję do gotowania z niebraku zainteresowania sztuką, kulturą i ideami. Kulinarne projekty często ubierał w narracje lokalne i historyczne.
Z wykształcenia był politologiem. Po ukończeniu studiów w tej dziedzinie zdecydował się jednak poświęcić kulinariom.
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich w komunikacie wyraziło żal z powodu jego odejścia i nazwało go kolegą z branży i przyjacielem.