Konopna pyra z gzikiem to jedna z tegorocznych atrakcji XV Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który rozpocznie się 12 sierpnia w Poznaniu na Starym Rynku. Oprócz tego degustacje, warsztaty, konkursy dla zawodowców i amatorów oraz jarmark, na którym można będzie kupić produkty z różnych zakątków kraju i świata.
Jednym z najważniejszych elementów festiwalu jest Jarmark Dobrego Smaku. Kulinarnie odwiedzić będzie można wiele zakątków Polski – skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska, piw rzemieślniczych z różnych rejonów kraju, a także miodów i przetworów.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski jarmark. Na uczestników wydarzenia czekają degustacje, warsztaty – m.in. zajęcia rodzinne pt. „Kuchnia spotkanie pokoleń”, a także konkursy dla zawodowców i amatorów – w tym turniej Polska Nalewka Roku.
– Wszystkie osoby, które w domu amatorsko, hobbystycznie wytwarzają nalewki, mogą zgłosić je do konkursu. Zgłoszenia przyjmowane będą do 14 sierpnia – tłumaczy Wojciech Lewandowski, organizator Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. – Festiwal to także konkurs dla restauratorów. Ocenialiśmy już czerniny, golonki, tatary, chłodniki, kaczkę… W tym roku postanowiliśmy zaprosić do Poznania Towarzystwo Śledziożerców ze Szczecina i wspólnie z nimi organizować ten konkurs – dodaje.
Po raz pierwszy imprezie towarzyszyć będzie Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych. Wydzielono strefę, gdzie swoje trunki prezentować będą małe, niezależne destylarnie ginu, whisky, okowit i wódek. Odbywać się tam będą także m.in. komentowane degustacje i wykłady.
Niespodzianka czeka także na osoby, które lubią eksperymentować ze smakami. W jednym z najnowszych odcinków swojego programu na YouTubie (który będzie miał swoją premierę 6 sierpnia) Robert Makłowicz ponownie odwiedza Wielkopolskę. Tym razem pretekstem jest wizyta na położonym zaledwie kilkanaście kilometrów od Poznania polu konopii. Pole to jest oczywiście zupełnie legalne, gdyż rośliny nie zawierają psychoaktywnego THC, służą do pozyskiwaniu olejku CBD. To właśnie w tym miejscu spontanicznie powstała wariacja na temat dania z kanonu kuchni wielkopolskiej – konopnej pyry z gzikiem a la Robert Makłowicz.
– Poznańscy szefowie kuchni zainspirowali się tym daniem. W 10 poznańskich restauracjach będzie można skosztować pyry z gzikiem na oleju konopnym, z prażonymi nasionami konopnymi ze świeżo zerwanym liściem. W niektórych lokalach powstaną także inne wariacje na temat kuchni konopnej – zdradza Jan Mazurczak, prezes Zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku potrwa od 12 do 15 sierpnia.