Sezon na szparagi rozpoczęty. Wielkopolska liderem upraw w kraju

Mogą być białe, zielone lub fioletowe. Są składnikiem wielu wiosennych dań, ale można jeść je także bez dodatków. Szparagi. Polacy ruszyli na targi i ryneczki, by kupić te popularne o tej porze roku warzywa. W czwartek, 24 kwietnia, Poznaniu wręczono statuetkę ‘Srebrne szparagi’, przyznawaną za szczególne osiągnięcia w promowaniu produkcji i spożycia szparaga.

Konferencja, która odbyła się w Concordia Taste w Poznaniu uroczyście otworzyła sezon na szparagi. Towarzyszyła jej degustacja potraw ze szparagami w roli głównej oraz wykład prof. dra hab. Mikołaja Knaflewskiego, uznanego w świecie specjalisty w dziedzinie biologii i uprawy szparaga, który w Katedrze Warzywnictwa zajmował się badaniami nad szparagiem ponad 50 lat.

Szkodliwe mity na temat szparagów

Prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski zwrócił uwagę na szkodliwe mity, które w ostatnich latach można było przeczytać lub usłyszeć na temat szparagów.

– Często usłyszeć możemy, że szparagi są trujące, mają pestycydy. Nagłówki artykułów ostrzegają nas przed szkodliwym działaniem tego warzywa. Trafiłem na informację, że to drugie najbardziej trujące warzywo w rankingu (na pierwszym miejscu była pietruszka). Tymczasem to warzywo ma w sobie mnóstwo kwasu foliowego, który spowalnia proces starzenia komórek oraz asparaginy, która odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu i oczyszcza krew. W czasie zbiorów szparagów nie stosuje się pestycydów. Warzywa te, wbrew doniesieniom, nie gromadzą także metali ciężkich – powiedział podczas krótkiego wykładu dla uczestników spotkania.

Podczas wydarzenia prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski zwrócił też uwagę, że lekko trujące mogą być owoce szparagów, ale nie młode pędy, które zjadamy.

– Gdyby ktoś postanowił zjeść liście ziemniaków, czyli części nieprzeznaczone do spożycia, też zapewne by to odchorował, a jednak nie rezygnujemy z jedzenia tego warzywa. Podobnie jest ze szparagami – dodał.

Najwięcej upraw w Wielkopolsce

Polska z produkcją 12 tys. ton szparagów rocznie plasuje się na 13 miejscu w świecie i 6 w Europie. Najwięcej szparagów produkuje się w Chinach (490 tys. ton), Peru (370 tys. ton), Meksyku (331 tys. ton), Niemczech (120 tys. ton) i Hiszpanii (62 tys. ton).

W Polsce uprawiane są przede wszystkim w czterech województwach: wielkopolskim, dolnośląskim, opolskim oraz pomorskim.

Wśród powiatów pierwsze miejsce w kraju zajmuje powiat wolsztyński (800 ha terenów uprawnych), a wśród gmin – gmina Przemęt w powiecie wolsztyńskim. Została ona okrzyknięta Szparagową Stolicą Polski. I właśnie tam 15 czerwca odbędzie się Święto Szparaga 2025. Wójt gminy Przemęt Janusz Frąckowiak odebrał statuetkę Srebrne Szparagi 2025.

Współorganizatorami konferencji byli: Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Czytaj także: Kleszcze atakują! Jak prawidłowo je usuwać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Marta Maj
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl