Niebywała ilość zmarnowanego jedzenie w Wielkopolsce

„W Wielkopolsce rocznie zmarnowane zostaje pół miliona ton żywności.” Jadłodzielnie ograniczają wyrzucanie jedzenia i są okazją do pomocy innym. W samym Poznaniu i w okolicach miasta działa kilka punktów, do których możemy oddać dobre do spożycia jedzenie.

W okresie świątecznym wiele osób obficie zastawia stoły dla swoich gości, a na wigilijnym stole pojawia się dwanaście potraw. Często okazuje się, że nie jesteśmy w stanie zjeść tak dużej ilości jedzenia, a część potraw jest wyrzucana. To niezbyt ekologiczne. Jeśli zdarzy się, że przygotujemy zbyt dużo jedzenia, lub po prostu mamy ochotę wesprzeć tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na przygotowanie świątecznych potraw, możemy oddać je do Jadłodzielni.

Jadłodzielnie w Wielkopolsce działają od czterech lat. Są punktami wymiany żywności i działają w 30 miejscach w województwie. Właśnie w tych lodówkach można zostawiać nadwyżki świątecznego jedzenia. W każdy punkcie znajduje się witryna lub lada, gdzie można zostawić produkty. Są również regały na warzywa, owoce czy produkty sypkie. Przy Jadłodzielniach znajdziemy plakaty z informacjami o tym, jak prawidłowo z nich korzystać. Wszystko po to aby nie marnować jedzenia oraz wesprzeć tych, którzy w tak ważnym czasie świąt nie mogą sobie mogliby sobie na nie pozwolić.

–  W Wielkopolsce rocznie zmarnowane zostaje pół miliona ton żywności. Szczególnie okres przygotowań do świąt Bożego Narodzenia to okazja kultywowania licznych tradycji świątecznych, zwłaszcza tych związanych z tradycyjną żywnością i potrawami wigilijnymi. Zachęcam szczególnie by podczas przygotowań przedświątecznych zwrócić szczególną uwagę na to co trafia do naszych sklepowych koszyków oraz na stoły by w przypadku nadwyżek jedzenia po świętach podzielić się nią z innymi osobami oraz kupować ją w sposób zrównoważany i przemyślany – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.

Lokalizacje Jadłodzielni w Poznaniu i okolicach:

1. Swarzędz – Swarzędz – Poznańska 25

2. Swarzędz – Swarzędz- Zamkowa 32

3. Swarzędz – Swarzędz – Mielżyńskiego 3a

4. Luboń – Luboń – Źródlana 1

5. Dopiewo – Dopiewo – Konarzewska 12

6. Kostrzyn – Kostrzyn – Braci Drzewieckich 1

7. Stęszew – Stęszew – Poznańska 11

8. Poznań – Poznań – Grunwaldzka 377

9. Pobiedziska – Pobiedziska – Wł. Jagiełły 41

Dlaczego marnujemy jedzenie?

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu rozpoczął badania na temat marnowania żywności, w ramach Kampanii „Food Deserves Respect”. Chodzi o to aby lepiej zrozumieć przyczyny wyrzucania jedzenia. Badania przeprowadzane są przez dwa wydziały: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu oraz Wydział Ekonomiczny.

– Eksperci zaangażowani w projekt podkreślają, że marnowanie żywności to problem o wielu wymiarach – od społecznych, przez ekonomiczne, aż po ekologiczne. Każdy wyrzucony produkt spożywczy to nie tylko strata finansowa, ale także marnowanie zasobów, takich jak woda, energia czy praca ludzka, które były potrzebne do jego wytworzenia. Zjawisko to może mieć wiele przyczyn, takich jak nadmierne zakupy, złe planowanie posiłków, niewłaściwe przechowywanie produktów czy brak świadomości dotyczącej dat ważności. Jednak skutki są ogromne: zwiększona emisja gazów cieplarnianych, przeciążenie wysypisk śmieci oraz narastające wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym – tłumacza naukowcy z UPP.

Skala problemu jest duża. Naukowcom można pomóc w badaniach, biorąc udział w ankiecie na temat marnowania żywności – https://docs.google.com.

Czytaj także: Jeden jarmark bożonarodzeniowy otwarty, drugi zamknięty. Który działa w święta?

Monika Statucka
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl