Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przekazali 200 kg dyni zwierzakom z poznańskiego Zoo. Mikołajkowe dary studenci wyhodowali samodzielnie w Centrum Edukacji Przyrodniczej.
200 kg jedzenia otrzymały słonie, nosorożce, małpy, ptaki i wielu innych mieszkańców Zoo. Taki mikołajkowy prezent z pewnością ucieszył poznańskie zwierzaki. Członkowie Koła Naukowego Ogrodników wyhodowali dynie na poznańskim Marcelinie.
– Dla studentów to doskonały sposób, aby połączyć wiedzę zdobytą na uczelni z praktycznym działaniem na rzecz zwierząt – mówi doktorant mgr inż. Jacek Rogalski, opiekun Koła Naukowego Ogrodników.
Zwierzaki w mikołajkowym menu otrzymały różne odmiany dyni: Jarrahdale, Champion, Polar Bear, Blue Hubbard, Rouge vif d’etampes, Porcelain Doll i Pink Jumbo Banana. Wszystkie były uprawiane na nawozach organicznych z ograniczeniem środków ochrony roślin. Wcześniej do ich wyhodowania sprowadzono nasiona ze Szwajcarii. Dynie są wartościowym urozmaiceniem diety mieszkańców Zoo. Dostarczą zwierzakom odpowiednich witamin i minerałów.
– W zimowych miesiącach zróżnicowana dieta jest szczególnie ważna dla zwierząt, a dynie doskonale spełniają tę rolę – dodaje dr Anna Buzek z poznańskiego ZOO.
fot. UPP