Trzy zakłady produkujące lody w Wielkopolsce zostały zmuszone do zaprzestania działalności z powodu nieprawidłowości wykrytych przez sanepid.
W czerwcu pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Wielkopolsce przeprowadzili szczegółowe kontrole lodów, pobierając 200 próbek. Z tego 160 to lody z automatu na bazie mleka. Celem kontroli było zbadanie poziomu zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
Rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu, Wiesława Kostuj poinformowała, że w wyniku badań laboratoryjnych stwierdzono zawyżoną liczbę enterobakterii w 15 próbkach lodów z automatu. Enterobakterie są wskaźnikiem niewłaściwej higieny produkcji. To może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych dla konsumentów.
Nieprawidłowości zostały stwierdzone w trzech zakładach zlokalizowanych w powiatach nowotomyskim, średzkim i konińskim. Właściciele tych zakładów otrzymali decyzje nakazujące natychmiastowe unieruchomienie działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu. Działalność może zostać wznowiona dopiero po uzyskaniu prawidłowych wyników badań oraz ich przedstawieniu organom nadzorującym.
Zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae świadczy o konieczności poprawy procesu higieny produkcji lodów. Przedsiębiorcy muszą podjąć tzw. działania naprawcze, w tym czyszczenie i dezynfekcję sprzętu oraz urządzeń, poprawić higienę personelu oraz zweryfikować i udoskonalić procedurę czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i powierzchni produkcyjnych.
Czytaj też: Szpital ogranicza wizyty. Wszystko przez niebezpieczną bakterię