W Wielką Sobotę katolicy wybierają się do kościołów aby poświęcić koszyczki wielkanocne. Są w nich m.in. jajka, wędliny i chleb.
Przed laty to ksiądz przyjeżdżał do domów aby poświęcić wielkanocne potrawy. Dzisiaj katolicy w Wielką Sobotę gromadzą się przed kościołami. Co powinno znaleźć się w wielkanocnym koszyczku? Kilka elementów jest najważniejszych.
W większości koszyczków, z pewnością nie zabraknie jajek. Są one symbolem nowego życia i zmartwychwstania Chrystusa. Kolejnym ważnym elementem jest sól, która z kolei ma symbolizować oczyszczenie i ma chronić przed grzechem. W koszyczkach według tradycji powinien też znaleźć się chleb. Jest jednym z najważniejszych elementów, ponieważ symbolizuje ciało Chrystusa. Często bywa zdobiony krzyżem. Ważne są też szynka i kiełbasa symbolizujące dobrobyt i bogactwo. Często wybierana jest biała kiełbasa. W koszyczku może znajdować się także ciasto np. świąteczna baba lub mazurek.
W wielu polskich domach robione są także baranki lub kurczaczki z masła. Dekorowane pieprzem i bukszpanem. Wiele osób wybiera też czekoladowe zające i słodkie, kolorowe jajka.
Po święconce produktów tych nie należy podjadać. Można zjeść je dopiero na niedzielne śniadanie, przy wspólnym świątecznym stole.
fot. Łukasz Gdak