W sobotę, 2 września w parku Wilsona w Poznaniu odbyły się Dożynki Miejskie. Na poznaniaków jak co roku czekało wiele atrakcji związanych z zakończeniem żniw.
Rolnicy w Poznaniu?
Poznań kojarzony jest przede wszystkim jako ważny ośrodek handlu, kultury i nauki. Tymczasem w stolicy Wielkopolski 7 694 ha stanowią użytki rolne. Najwięcej gospodarstw znajduje się w Spławiu, Garaszewie, Pokrzywnie, Minikowie, Głuszynie, Radojewie, a także na Krzesinach, Starołęce i Morasku. Poznańscy rolnicy uprawiają zboże, rzepak, buraki cukrowe i pastewne, ziemniaki czy warzywa gruntowe. Sporo jest także rolników którzy mają hodowle kwiatów.
Miejskie Dożynki
Zabawa rozpoczęła się korowodem, który wyruszył spod kościoła pw. św. Michała Archanioła przy ulicy Stolarskiej (gdzie wcześniej odbyła się msza św.). Jego uczestnicy przeszli ulicą Śniadeckich do parku Wilsona. Towarzyszyła im będzie Orkiestra Miasta Poznania.
Przy muszli w parku Wilsona obrzęd dożynkowy zaprezentował zespół folklorystyczny Poligrodzianie z Politechniki Poznańskiej. Wydarzenie urozmaicił również spektakl muzyczny Teatru Mozaika.. Na scenie podziwiać też można było zespół folkowy Tytka oraz pokazy zumby. Część artystyczna przeplatana była konkursami z wiedzy o piekarstwie i rolnictwie. Na zakończenie w muszli koncertowej wystąpił zespół Fanfara Awantura.
– Dziś przypada jeden z najważniejszych dni w rolniczym kalendarzu – Święto Plonów. Dożynki to tradycyjne święto, które stanowi ukoronowanie całorocznego trudu rolników i ogrodników oraz symboliczne zakończenie zbiorów. Święto Plonów obchodzone jest od wieków i jest głęboko zakorzenione w historii rolnictwa w ogóle, ale również w historii rolnictwa w Poznaniu – mówił Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.
W tym roku dożynki odbyły się razem z XXV Świętem Chleba w Wielkopolsce, organizowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP wraz z Cechem Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Uczestnicy poznali tajniki piekarstwa, a także dowiedzieli się ciekawostek o wartości odżywczej pieczywa i jego roli w diecie człowieka.
czytaj także : Węzeł Poznań Zachód jest już otwarty!